Kun äiti on poissa


Elokuisena yönä puhelimeni värisi yöpöydällä. Olin unesta tokkurassa. En tajunnut ensin miten puhelimeen vastataan. Aikaa kulut puhelinta sormeillessa. Tärinä jatkui. Soittaja ei luovuttanut.  Vihdoin sain vastattua. Toisessa päässä oli isäni. Isä kertoi, että äitiä oltiin elvyttämässä. Aika pysähtyi.

Äitiä ei saatu virkoamaan. Siitä alkoi uusi ajanjakso. Elämäni ilman äitiä. Lapsillemme uusi ajanjakso. Elämä ilman mummia, joka oli hoitanut heitä lukuisat päivät vauvaiästä asti ja jonka luo he olivat usein koulun jälkeen pyöräilleet.

Olin joskus ajatellut, että mitä sitten kun äiti kuolisi. Tiesin, että se päivä tulisi joskus. En kuitenkaan arvannut sen tulevan näin yhtäkkiä. Äidin sydän oli toki oireillut, mutta lääkäri piti sitä vaarattomana. Muuten äiti eli oikein hyvässä ja aktiivisessa varhaisvanhuudessa. Nautti elämästään.
En tiedä oliko joku shokkivaiheen reaktio, mutta ensimmäisiä tunteita tilanteesssa oli yllättävä rauha. Olin vuosi sitten lukenut kirjan Taivaan rajalla, jossa kerrotaan kuoleman rajalla käyneiden ihmisten kokemuksia. Kirjassa on niin käsittämättömän upeita kokemuksia paikasta, joka voidaan ymmärtää taivaaksi. Koska en voinut enää mitenkään omilla teoillani saada äitiä takaisin, halusin uskoa, että äidillä oli nyt kaikki hyvin. Halusin uskoa, että äiti oli nyt ihanassa puutarhassa, jossa sanoinkuvailematon kauneus vallitsi. Siellä äiti saisi nähdä aiemmin edesmenneet rakkaansa ja saisi tavata Jeesuksen, jota oli kaivannut eläessään.

Meitä on useampia sisaruksia. Kaikki erilaisia. Kaikilla oli omanlainen suhde äitiin. Myös äidin kuoleman jälkeen jokainen alkoi toimia omalla tavallaan. Mutta yhdessä rintamassa olemme pysyneet. Erityisen tärkeäksi olemme kokeneet isämme tukena olemisen. Siinäkin olemme kukin toimineet omalla tavallamme. Itse olen ollut rauhallinen. Realistinen. Ehkä viileäkin. Herkemmässä mielentilassa hauraus ja kuori tuntuvat sekoittuvan ja molemmat ovat tuntuneet kovin todellisilta koko ajan. Mietin välillä mikä olisi oikea tapa toimia ja tuntea. Siskot järjestävät hautajaisia aktiivisesti, minä huomasin jättäytyväni vaivihkaa sivuun järjestelyistä. Töistä en ottanut sairaslomaa enkä edes kertonut äidin kuolemasta. En halunnut sääliä enkä osanottoja. Kukaan siellä en tuntenut minun äitiäni eikä minun suhdetta äitiini. Minua ei olisi voimavaraannuttanut yhtään se, että työkaverit olisivat sankoin joukoin pahoitelleen äitini kuolemaa.

Tällä etäisellä asenteella koin ajoittain toimivani väärin. Koin olevani huono ja viallinen. Mielikuvissani äidin kuolemaa olisi pitänyt surra jotenkin konkreettisemmin ja näkyvämmin. Äidin eläessä en osannut osoittaa riittävästi rakkautta ja kiitollisuutta äitiäni kohtaan. Äiti todella omisti elämänsä lapsilleen ja lastenlapsille. Kuitenkin aikuisuutta kohti mennessäni aloimme äidin kanssa olla joistain asioista eri mieltä. Sulkeuduin äidin seurassa kun koin tulleeni loukatuksi. En pystynyt olemaan aikuinen aikuiselle, päästämään irti lapsen roolista. Eikä minun olisi pitänyt pystyä parempaan, sosiaalialaa ja psykologiaa opiskelleena.

Samaan aikaan olen kokenut tunteettomuutta, mutta tiedostamattomalla tasolla pinnan alla erilaiset tunteet ovat vaihdelleet. Kuolemaa käsitellessäni olen miettinyt paljon miten tämä lyhyt arvokas elämä pitäisi käyttää. Yhtenä iltana en sietänyt mieheni tapaa valita alkoholi uupumuksen hoitokeinoksi. Oksensin elämäni tuskan hänen päälleen. Laskin rakkauspisteitä alemmas, lukitsin makuuhuoneen oven. Osoitin: en arvosta sinua enkä tapasi hoitaa tunnetuskaa alkoholilla.
Hautajaisvaateostoksilla itketti autossa oma surkeuteni. Ahdisti lähteä kauppakeskukseen iloisten shoppailijoiden pariin. Aluksi vaan istuin autossa. Lykkäsin ostoksille lähtemistä. Kirjoitin ajatuksiani puhelimen muistiin. Katselin parkkihallissa kulkevia ihmisiä. Toivoin, etten törmäisi tuttuihin. En törmännyt.

Nyt äiti on haudattu. Hautajaiset olivat kauniit ja äidin näköiset. Kristinuskon sanoma elämän jatkumisesta ja jälleennäkemisestä oli läsnä puheissa. Suru, haikeus, toivo, lohdullisuus, kiitollisuus, rakkaus. Elämä jatkuu maanpäällä ilman äitiä. Äidin kuolema muistutti kuitenkin tärkeästä: elämään kuuluu myös kuolema. Elämä on jotain käsittämätöntä. Ja kuolema vasta käsittämätöntä onkin. Tieteen selityksen päättyvät siihen kun sydän lakkaa kierrättämästä veressä happea aivoille. Tiede sanoo siihen kaikki päättyy. Joillekin se selitys riittää. Minulle ei.  Pappi sanoi hautajaisissa: ” Niin pysyvät nämä kolme usko, toivo ja rakkaus, mutta suurin niistä on rakkaus (1. Kor. 13:13). Rakkaus on suurin, koska vain se jatkuu näistä kolmesta kuoleman rajan tuolla puolen. Taivaassa usko muuttuu tietämiseksi ja toivo saa täyttymyksen, mutta rakkaus on edelleen rakkaus. Jumala on rakkaus ja Jumala on läsnä taivaassa.” Ikuisen rakkauden syliin haluan jättää äitini.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tulla omaksi itseksi

Tämän blogin yhteydessä olevassa kohdassa ”tietoja minusta” kerron yhdeksi tavoitteekseni tulla sellaisesi, millaiseksi Jumala minut loi. Tu...