Tulla omaksi itseksi

Tämän blogin yhteydessä olevassa kohdassa ”tietoja minusta” kerron yhdeksi tavoitteekseni tulla sellaisesi, millaiseksi Jumala minut loi. Tuo ajatus minulla oli kun aloitin tämän blogin nelisen vuotta sitten. Nyt ajatus nousi uudestaan pintaan kun lueskelin humanistisen psykologian uranuurtajan Carl Rogersin ajatuksia. Kirjoitan aiheesta nyt vähän enemmän.

Tiedätkö mitä on olla sinä? Tiedätkö miltä osin olet aito itsesi ja miltä osin sellainen kuin muut haluavat tai ovat halunneet? Millainen olisit, jos sinun ei tarvitsisi välittää muiden mielipiteistä? Oletko opiskellut sitä, mitä todella halusit? Koetko, päätyneesi toisten johdattelemana väärälle alalle? Vai saitko itse vapauden valita, mutta et oikein tiennyt mitä halusit ja päädyit siten elämään sellaista elämää, mikä ei tunnu ihan omalta? Onko tässä vaiheessa elämääsi myöhäistä tehdä uusia valintoja? Tanskalainen filosofi Søren Kierkegaard on sanonut ”Syvin muoto epätoivosta on valita jonakin muuna kuin itsenä oleminen.” Mitä mieltä itse olet tästä ajatuksesta?

Monilla ihmisillä on päällä jonkinlainen roolivaate, johon on ehkä niin tottunut, ettei sitä haluaisi edes riisua pois. Mitä jos roolivaatteen alta ei paljastuisikaan ihminen, jollainen haluaisi olla, sellainen, jota ihailtaisiin? Jonain muuna kuin aitona itsenä olemista voi ylläpitää pelko siitä, että toiset tuomitsevat, että ei kelpaa, puoliso ei rakastaisikaan tai ei saisikaan haluamaansa ihailua. Nyt koronan aikana suurin osa meistä on saanut kokemuksen miltä tuntuu käyttää maskia kasvoillaan. Monille se tuntuu ärsyttävältä, on vaikea hengittää maskin kanssa. Jonain muuna kuin aitona itsenä oleminen on kuin pitäisi jatkuvasti maskia naamalla. Se voi tarkoittaa ulkoisten vaatimusten mukaisen julkisivun ylläpitämistä, tunteiden kyynistä kieltämistä tai kaikessa järkevyyteen vetoamista. On kuitenkin raskas taakka kantaa roolivaatteita päällä tai pitää naamiota kasvoilla. Kuoren rakentaminen ja ylläpitäminen kuluttavat myös paljon energiaa.

Maria Lappi laulaa ”Palaset” –laulussaan ” Tahdon, tahdon kuoria esiin ytimen. Ja kerrokset kauniit, kipeät yksitellen ymmärtää”. Voi olla pelottavaa lähteä etsimään omaa ydintä. Jos sinulle on koko elämäsi ajan kerrottu millainen sinun pitäisi olla, uskallatko yhtäkkiä alkaa kulkemaan toiseen suuntaan, kohti sitä, millainen todellisuudessa olet. Kuinka rohkeasti uskaltaa luopua siitä kuvasta mihin on tottunut ja lähteä vieraaseen suuntaan, etsimään jotain, mitä ei vielä tunne.

Mitä pitäisi tehdä, jotta voisi tulla enemmän omaksi itsekseen? Carl Rogers on sanonut, että kun ihmisellä on vapaus ajatella, tuntea ja olla ihminen, alkaa liikkua todellisen itsensä suuntaan.  Eli tarvitaan vapaus ajatella ja tuntea. Luotettavan ihmisen seurassa on helpompi tuoda esille todellista itseään ja harjoitella itsenä olemista.

Miten aitona itsenä oleminen sitten näkyy? Tarkoittaako se itsekeskeistä ja välinpitämätöntä asennetta toisia kohtaa? Ei. Se tarkoittaa omien rajojen tuntemista ja myös taitoa sanoa tarvittaessa ”ei”. Tyly ja epäystävällinen ei tarvitse olla. Rogersin mukaan prosessissa kohti omaa itseä roolivaatteet lähtevät, ihminen tulee avoimemmaksi, oppii kuuntelemaan herkemmin itseään ja huomaamaan mitä sisällään tapahtuu. Itse lisäisin tähän vielä, että samassa prosessissa ihminen tutustuu omaan sisäiseen lapseensa, suostuu riippuvaiseksi muista ihmisistä ja saa vapauden olla myös tarvitseva ja rikkinäinen. Se, että ymmärtää ja hyväksyy oman ainutlaatuisuuden auttaa myös ymmärtämään ja hyväksymään toisten ihmisten erilaisuuden ja ainutlaatuisuuden.

Humanistinen psykologia painottaa omaksi itseksi tulemista, mutta se ei ole vieras ajatus kristinuskossakaan. Raamatussa sanotaan ”Minä olen sinut nimeltä kutsunut” (Jes. 43:1) Minä ajattelen, että Jumala on tarkoituksella luonut jokaisen ihmisen erilaiseksi. Se tarkoittaa henkilökohtaista kutsua olemiseen. Olemaan ainutlaatuinen, juuri omanlainen itsensä. Ihmisille annetaan myös erilaisia lahjoja (esim. Luuk 18:12-26), jotka tulisi laittaa hyötykäyttöön. Itse ajattelen, että kun tutustuu itseensä syvemmin, löytää sellaisen itsen, jollainen on aidoimmillaan, sellaisen ihmisen, jonka Jumala minusta on luonut. Samalla löytyvät myös ne lahjat, joita Jumala on meille antanut, jotain missä olemme hyviä, mitä tekemällä voin toteuttaa itseään ja laitaa lahjat hyödyttämään itseä ja muita ihmisiä.

Voi rakas Jumala, auta minua olemaan rohkeasti oma itseni, näkemään vahvuuteni ja myöntämään heikkouteni. Auta minua näkemään ne lahjat, joilla olet minua siunannut ja ottamaan ne käyttöön itseäni, perhettäni ja muita ihmisiä hyödyttämään. Johdata minua tässä elämäni matkalla jotta löytäisin juuri itseni muotoisen ja kokoisen paikan muiden ihmisten joukossa. Aamen.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tulla omaksi itseksi

Tämän blogin yhteydessä olevassa kohdassa ”tietoja minusta” kerron yhdeksi tavoitteekseni tulla sellaisesi, millaiseksi Jumala minut loi. Tu...