Pääsiäistä kevyemmän kaavan mukaan

 

Pääsiäinen, kristillinen juhlapyhä, jota vietetään Jeesuksen ylösnousemuksen muistoksi. Kuka uskoo Jeesukseen ja ylösnousemukseen kuka ei, mutta sen ansiosta meillä on kaksi ylimääräistä vapaapäivää. Tänä vuonna tuntui, että pääsiäinen meni vähän ohi. Jotenkin oli laimea olo.

Perintönä omasta lapsuudestani olen tuonut meidänkin perheen pääsiäisaikaan virpomisoksien askartelun ja lasten virpomisreissuille lähettämisen ja/tai sukulaisten luona virpomassa käyttämisen. Pitkäperjantaita ollaan vietetty hillitysti kotioloissa ilman kavereiden näkemisiä ja pääsiäissunnuntaina lapset ovat päässeet herkuttelemaan pääsiäismunilla. Omassa lapsuudessani äiti soitti pianoa ja lauloi pääsiäisen aikaan pääsiäisvirsiä. Syötiin myös pääsiäisenä vähän hienommin.

Parina viime vuonna olen omalta osaltani aloittanut pääsiäiseen virittymisen toteuttamalla jollain tavalla paastonaikaa. Sen jälkeen on ollut kiva panostaa pääsiäisateriaan siitä huolimatta, että eihän sellaiset ”uudet ruoat” ole oikein lapsille maistuneet. Tänä vuonna kuitenkin panostukset olivat lähellä nollaa. Tänä keväänä olen täyttänyt vapaa-aikani opiskeluilla ja käsityöprojekteilla, mitkä aiheuttivat nyt kuormitusta ja stressiä enkä siksi jaksanut panostaa juurikaan pääsiäiseen. Toki nytkin toteutin ”välttämättömät” tekniset toiminnat kuten keräsin lapsille pajunoksat virpomisoksien koristeluun – kauheasti enempää en sen suhteen sitten tehnytkään. Lapset saivat melko keskenään koristella oksansa. Koronarajoituksista huolimatta kierrätettiin lapset virpomassa ovella sukulaiset. Pienellä kireydellä autoin lapsia myös istuttamaan rairuohonsa.

Tämän vuoden pääsiäisaterialla meillä oli lasten toiveesta ruokana tortilloja. Ei mitenkään ”pääsiäismäistä”, mutta en nyt vaan jaksanut panostaa sen erikoisempaan. Pääsiäisaterian jälkeen toteutin lapsille perinteisen pääsiäismunien etsinnän. Ja siinä se meidän pääsiäinen sitten oli. Kristillinen näkökulma pääsiäisen viettoon loisti poissaolollaan.

Edellisinä vuosina ollaan perinteisesti käyty lasten kanssa palmusunnuntaina kirkossa laulamassa Hoosiannaa ja joskus ollaan käyty myös pääsiäispäivän jumalanpalveluksessa. Viime vuonna kuunneltiin perheen kanssa Kohti kolmatta aamua –kuunnelma pääsiäisajan tapahtumista. Se oli tosi hyvä ja nosti pääsiäisen merkityksen hienosti esille. Tänä vuonna luonnollisesti kirkossa käynnit jäivät koronan takia välistä. Täytyy sanoa, että kun pääsiäisestä riisuu kristillisen sanoman pois ja jäljelle jää pääsiäismunat niin kyllä on pääsiäinen aika laimea juhla. Muutama ylimääräinen vapaapäivä on kyllä kiva, mutta kyllä Jeesuksen kutsuminen mukaan pääsiäisen juhlintaan nostaa vaan tunnelman paljon korkeammalle tasolle!

No, ehkä tämäkin pääsiäisen viettotapa piti ehkä vaan kokea. Toivon mukaan ensi vuonna osaan tehdä taas vähän parempia valintoja. Opiskelu on kivaa ja antoisaa johonkin pisteeseen saakka, mutta pakonomainen suorittaminen kertoo itsestäni jotain, mistä voisin joskus myöhemmin kirjoittaa enemmän. Toivon mukaan ensi vuonna kirkot olisivat taas auki ja pääsisimme perheen kanssa liittymään muun kristikansan mukana yhdessä iloitsemaan siitä, että Jeesus nousi kuolleista ja voitti kuoleman vallan ja sen uskomalla meitä odottaa hulppeat juhlat kun aikamme maanpäällä päättyy. Kiitos Jeesus, oot niin paras!!!! I love you!!! <3



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tulla omaksi itseksi

Tämän blogin yhteydessä olevassa kohdassa ”tietoja minusta” kerron yhdeksi tavoitteekseni tulla sellaisesi, millaiseksi Jumala minut loi. Tu...